El Nordic WalkingEl Nordic Walking, o marxa nòrdica, consisteix en caminar amb uns pals especialment dissenyats per al desenvolupament d’ aquesta activitat física, en la qual també es pot córrer, saltar, i fer diferents exercicis amb els pals. Ens ofereix una manera senzilla, natural, i molt eficaç, de millorar la pròpia condició física, i de tonificar la musculatura, independentement de l’ edat, el sexe i la preparació física.  

Tanmateix és divertit, relaxant, i assequible econòmicament. Si s’utilitza correctament la tècnica, el Nordic Walking treballa sobre el 90% de la musculatura corporal, sense carregar de forma excessiva les articulacions, amb tots els beneficis que representa per a completar un bon entrenament.

La INWA distingeix tres nivells de Nordic Walking: el nivell salut, el nivell fitness, i el nivell esportiu -cada persona troba el seu nivell de pràctica i els seus exercicis d’ acord amb la seva pròpia condició física i interessos-. De la caminada terapèutica a un bon entrenament aeròbic, fins als exercicis específics pels atletes.

Nordic Walking fitness

Nordic Walking salut
Nordic Walking esportiuUna mica d’ història

El primer tipus de Nordic Walking s’origina a principi dels anys 1930, a Finlàndia, quan l’equip nacional finlandès d’esquí nòrdic, comença a entrenar amb la tècnica de l’esquí nòrdic en el decurs de l’estiu, caminant i corrent amb pals d’esquí. D’aleshores ençà, aquest ha estat un important mètode d’entrenament de fora de temporada per a tots  els esquiadors d’esquí nòrdic de competició, així com en d’altres esports.Tuomo Jantunen organizà la primera caminada pública amb pals pel centre de 
Helsinki el dia 5 de gener de 1988  Font:: ANWI-Italia Les primeres investigacions i estudis sobre els efectes beneficiosos per a la salut del Nordic Walking daten de 1996 a Finlàndia. El Nordic Walking, en la seva forma actual, s’ inicia el 1996 quan tres entitats varen ajuntar els seus esforços amb la finalitat de desenvolupar-lo. Aquestes institucions eren Suomen Latu (Associació Central per a Esports Recreatius i Activitats a l’Aire Lliure), l’ Institut Finlandès d’ Esports, i el fabricant finlandès de pals Exel. Exel proposa el 1997 el nom de “Nordic Walking” per a ús internacional, traduint-se a l’estat espanyol com a “Marxa Nòrdica”. Tanmateix es desenvolupa el primer pal de fibra de carboni per a la seva pràctica, i s’inicia el desenvolupament internacional d’aquesta nova pràctica esportiva. A l’any 2000 es constitueix a Finlàndia la INWA (Associació Internacional de Nordic Walking, posteriorment federació), sent-ne els primers països membres Finlàndia, Austria i Alemanya.

Beneficis per a la salut


La marxa nòrdica es una activitat física complerta, en la qual aplicant la tècnica correcta dinamitzem el nostre sistema cardiovascular, i quasi tota la musculatura del nostre cos, al voltant del 90% de la nostra massa muscular.
Més de 50 estudis desenvolupats per investigadors científics, a nivell internacional, demostren els efectes beneficiosos per a la salut, derivats de la pràctica d’aquesta activitat física saludable:

          - Incrementa el consum de calories fins a un 45% més, comparat amb la caminada tradicional.
          - Ajuda a mantenir el pes sota control d’una forma més eficaç.
        - Augmenta la freqüència cardíaca de 10-15 batecs per minut, respecte a la caminada tradicional, a la mateixa velocitat.
          - És un bon exercici cardiovascular, fàcilment accessible a la població.
          - Millora la resistència aeròbica.
          - Tonifica i enforteix els músculs de quasi tot el cos.
          - Redueix las tensions musculars i el dolor en les espatlles i el coll.
          - Millora la flexibilitat i la mobilitat de les articulacions.
          - Millora la coordinació.
          - Millora el metabolisme dels discos intervertebrals de la columna.
          - És important per a la prevenció i el tractament de problemes d’espatlla.
          - Millora la postura.
          - Ajuda a combatre l’estrès i la depressió.
          - Genera un sensació de benestar.
          - Practicat en grup, ajuda a trencar l’aïllament de les persones.
          - Enforteix el sistema immunitari, ajudant en la prevenció de malalties.
          - Ajuda en la prevenció de malalties del cor.
          - Ajuda a controlar la pressió arterial, el colesterol i els triglicèrids

L’ús correcte dels pals li dona un gran impuls al moviment, i  la velocitat de la marxa augmenta fàcilment, sent una activitat física de gran eficàcia. Amb la inclusió de diversos exercicis en sèrie -salts, carrera, circuit,…- es pot arribar a un nivell atlètic d’entrenament. 

L’ús dels pals redueix la sensació de cansament en base a una redistribució del treball en tot el cos, incrementant el treball corporal, amb una baixa sensació de cansament. També redueix l’estrès en les articulacions, especialment en els turmells, els genolls i els malucs, fet que permet la pràctica de la marxa nòrdica a aquelles persones amb uns mica de sobrepès, o que pateixen problemes en les articulacions.  


Nordic Walking Pirineus
Al servei de la marxa nòrdica
nordicwalkingpirineus@gmail.com